Az ásványi eredetű drágakövek kőzetekben vagy hordalékban találhatók. Többségük közvetve vagy közvetlenül a Föld külső, szilárd kérge alatt található magmából keletkezett.

A kristályokat kémiai tulajdonságaik, kristályszerkezetük, hasadásuk és törésük, keménységük, sűrűségük, optikai tulajdonságaik és belső jellemzőik (pl. zárványok) alapján különböztetjük meg.

Ezek ismerete szükséges ahhoz, hogy meghatározzuk egy drágakő fajtáját, valódiságát, értékét. A csiszolás során is fontos szempont, hogy mennyire kemény a kő, és mennyire hasad, törik. Régen, amikor a gyémántot nem használták ipari célra, a drágakövek formáját hasítással alakították ki.

Drágakő-vizsgálat során elsősorban az optikai tulajdonságokat és a belső jellemzőket vizsgáljuk. Ezzel lehet a legegyszerűbben megállapítani egy kristály fajtáját, az értéket befolyásoló tisztaságát és valódiságát.

Kristályok fajtái

Kristályok fajtái
A kristályok, más néven ásványok a természet alkotásai, amelyek szervetlen vegyületekből jöttek létre, és állandó kémiai összetétellel,...

Olvasson tovább

Drágakő-vizsgálat

Drágakő-vizsgálat
A drágakő-vizsgálat egyik módszere az adott kristály fénytörési tulajdonságainak megállapítása. Ennek eszközei a refraktométer és...

Olvasson tovább

Zárványok

Zárványok
A kristályok csodát rejtenek magukban. Amikor lupéval vagy mikroszkóppal a belsejükbe nézünk, egy ismeretlen világ...

Olvasson tovább

Kristályszerkezet

Kristályszerkezet
A kristályt atomok és molekulák sajátos szerkezeti egységei építik fel. Ezek az egységek ismétlődnek a...

Olvasson tovább

Optikai tulajdonságok

Optikai tulajdonságok
A kristályok optikai tulajdonságai A drágakő értékét a ritkasága és a tartóssága mellett a szépsége...

Olvasson tovább

Fényjelenségek

Fényjelenségek
A kövek optikai jellemzői nem érnek véget a színnél és a fénytörésnél. Bizonyos ásványok egyéb...

Olvasson tovább