A kristálygygyógyászat alapjaA kristálygyógyászat azon az elképzelésen alapul, hogy minden élő és élettelen szervezet, illetve anyag hat egymásra. Minden anyag – legyen az szerves vagy szervetlen, folyékony, szilárd vagy gáz halmazállapotú – atomokból épül fel, és az atomokban elektronok keringenek az atommag körül, rezegnek egy meghatározott hullámhosszon. Az emberi test is atomokból épül fel. A táplálékból és vízből vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat von ki és tárol. Két anyag akkor hat egymásra, ha rezgésük hullámhossza azonos, vagy egyik a másiknak egész-számú többszöröse. A kristálygyógyászok szerint az ásványok azért hathatnak az emberi testre, mert abban ugyanolyan rezgésű anyagokat találnak, mint amilyenből maguk is felépültek.

Továbbvezetve a gondolatmenetet: a szervezet betegségei energiahiány vagy néha többlet formájában jelentkeznek. Az elképzelések szerint a kristályok az energiakiegyenlítődést segítik, így támogatva a szervezet öngyógyító folyamatait. A kristálygyógyászok minden esetben felhívják a figyelmet arra, hogy a kristályok alkalmazása nem helyettesítheti az orvosi kezelést!

Elterjedt az a nézet, miszerint a kristályok gyógyító erejüket akkor tudják a legintenzívebben kifejteni, ha a páciens a nap nagy részében magánál tartja őket. Az ékszer ennek legszebb és legegyszerűbb formája. Ráadásul több kristály hatását egyesítve, az egyéniségével összhangban viselheti őket.

A kristályoknak tulajdonított gyógyhatásokról itt olvashat. A Gyógyító kövek c. oldalon csupán a 40 legismertebb ásványokat emeltem ki. A leírások többségéhez Michael Gienger: Gyógyító kövek katalógusa c. könyvét használtam.