Ékszerek tárolása - Harmónia ÉkszerAz ékszerek tárolásánál ügyeljen arra, hogy a nyakláncok és karkötők fűzőszála ne törjön meg. Az u.n. macskabajusz vagy cápazsinór egy műanyaggal bevont fémsodrony, ami rendkívül tartós. Ha a fűzőszál ép és sérülésmentes, nagyobb fizikai igénybevétel mellett sem szakad el. Ha megtörik, akkor sérülékennyé válik, és végső esetben akár el is szakadhat. Ilyenkor csak újrafűzéssel lehet helyrehozni az ékszert. A nyakláncokat és karkötőket célszerű függesztve, lehetőleg állványon tárolni (nem úgy, mint a mellékelt fotón!). Ha ékszerdobozban tartja a láncokat, akkor érdemes óvatosan feltekerni őket, mintha karkötők lennének. Így maximum meghajlik egy kicsit a zsinór, de biztosan nem törik meg.

Fizikai behatásra még a világ legkeményebb anyaga, a gyémánt is elhasadhat. Egy másik tárgyhoz vagy anyaghoz való ütődés vagy súrlódás (éles tárgyhoz, érdes felülethez, egy keményebb anyaghoz) során minden anyag, különösen a drágakövek sérülhetnek. Az ékszerek készítéséhez általában használt bizsualkatrészek, szerelékek (mint amilyeneket én is használok a Harmónia ékszerekhez) is érzékenyek a fizikai behatásokra. Nagyobb igénybevétel, éjjel-nappali viselés mellett a fém alkatrészek, köztes díszek, függők, drótok külső bevonata sérülhet, megkophat. Ezért ha mosogat, takarít, a kertben dolgozik vagy bármilyen más fizikai munkát végez, a nyakláncot, karkötőt, gyűrűt előtte rakja le.

Engedje, hogy az ékszerei pihenjenek, amíg Ön dolgozik! Higyje el, meghálálják a törődést.

A nyakláncot ne csak a fizikai munka során pihentesse, hanem alváskor se viselje, mert balesetveszélyes, ráadásul a fűzőszál is megtörhet, az arra érzékeny kövek és díszítő elemek pedig nyomás hatására megpattanhatnak.

Az ásványok, a korall, a borostyánok, a tenyésztett gyöngyök, a természetes anyagból készült díszítő elemek, a cápazsinórok és általában az ékszerekhez használt szerelékek, valamint drótok nem jól viselik a kémiai anyagokat (arc- vagy kézkrém,. testápoló, tusfürdő, kölni/parfüm/testpermet, hajfesték, tisztítószerek, savak, maró hatású anyagok), valamint a vizet (különösen az uszodák klóros vizét). a gőzt, a párát, az izzadságot stb. A kövek megfakulhatnak (esetenként a színük is változhat), a tenyésztett gyöngy elveszítheti fényét, a cápazsinór errodálódhat és végül elszakadhat, a szerelékek és drótok bevonata sérülhet, megfakulhat, kophat. Ezért azt tanácsolom minden kedves vásárlómnak, hogy meleg nyári napon, strandoláskor, fürdéshez, szaunázáskor, fizikai munka végzésekor, alváskor ne viseljen ékszert. Kerülje el, hogy az ékszer parfümmel, testápolóval, egyéb krémekkel vagy kémiai anyaggal érintkezzen.

Az ékszereket (különösen a tenyésztett gyöngyből készülteket) soha ne mossa meg szapannal, samponnal, tisztítószerrel.

A gyöngy és a puhább drágakövek (fluorit, opál stb.) felszínét még a szemcséket tartalmazó fogkrém, a szódabikarbóna, de akár egy kefe is megkarcolhatja, ezért kérem, kerülje ezek használatát.

A kémiai anyagot tartalmazó kendő (pl. szemüvegtörlő) is ártalmas lehet a tenyésztett gyöngyre, mert bármilyen kevés kémiai anyag is károsíthatja a gyöngy felszínét. Vizes, nedves törlőruhát se alkalmazzon, mert a nedvesség eljut a  nyaklánc szemei között a fűzőszálig, és hosszabb idő után sem tud teljes mértékben eltávozni onnan. Így nem csak a fűzőszál károsodhat (ami végül is a nyaklánc szakadásához vezethet), hanem a tenyésztett gyöngy maga is, mivel a magja elkezd belülről tönkremenni.

Tenyésztett gyöngyöt csak puha, száraz, nem karcoló törlőkendővel törölje át, minden viselés után.

A drágakövek és a borostyán elviekben tisztítható enyhén nedves, de puha törlőkendővel, viszont kérem, ügyeljen arra, hogy a nedvesség ne károsítsa a fűzőszálat. A borostyánt tisztítás után felpolírozhatja tiszta olíva olajjal. A felesleget ne felejtse el letörölni az ékszerről, és a végén törölje át száraz puha kendővel.

Ha az előbb leírt módon, rendeltetésszerűen használja, tisztítja és tárolja ékszereit, sokáig örömét lelheti bennük.

+1 jó tanács

Érzékeny a füle? Kenje be a fülbevaló akasztóját vagy szárát színtelen körömlakkal, így a füle nem fog érintkezni a fémmel.

+1 extra ajánlat

Ősszel, télen a sálba/pulóverbe könnyen beakadhatnak fülbevalók, és elveszhetnek. Az akasztós fülbevalókra tegyen műanyag kupakot.  A nálam vásárolt fülbevalókhoz ajándékba jár! Egyéb ingyenes ajánlatokért kattintson ide!